SC-Stravné: Porovnání verzí

Z Prirucky
Řádek 11: Řádek 11:
* '''Krácení''' - zatrhává se počet "bezplatných jídel" obdržených na služební cestě (S-snídaně, O-oběd, V-večeře). Procenta krácení pro tuzemské stravné jsou nastavena v číselníku [[Tuzemské stravné]] a pro zahraniční stravné v rozšiřujících parametrech strav_krac_z* (skupina mzdy - ostatní).
* '''Krácení''' - zatrhává se počet "bezplatných jídel" obdržených na služební cestě (S-snídaně, O-oběd, V-večeře). Procenta krácení pro tuzemské stravné jsou nastavena v číselníku [[Tuzemské stravné]] a pro zahraniční stravné v rozšiřujících parametrech strav_krac_z* (skupina mzdy - ostatní).


* '''Kapesné''' - procento kapesného lze zadat v rozšiřujícím parametru 'kapesne'(sk.9). Pokud je parametr vyplněn, tak se při generování stravného dle průběhu cesty zároveň generuje i kapesné. Pro individuální zadání procenta kapesného lze použít tlačítka pod tímto sloupcem.
* '''Kapesné''' - zadává se '''částka'''. Procento kapesného lze zadat v rozšiřujícím parametru '''kapesne'''(sk.9). Pokud je parametr vyplněn, tak se při generování stravného dle průběhu cesty zároveň generuje i kapesné ('''procento ze sazby stravného'''). Pro individuální zadání procenta kapesného lze použít tlačítka pod tímto sloupcem.





Verze z 24. 6. 2013, 13:29

Menu: Evidence/Služební cesty/Cestovní příkazy

Jsou dvě možnosti zadání částky stravného:

  • Generuj - tlačítkem vygenerujete záznam (nebo více záznamů, pokud se jedná o služební cestu na více dnů, či rozdělení na část tuzemskou a zahraniční) o vypočteném stravném. Je potřeba mít zadány údaje v záložce "Průběh cesty".
  • Ruční zadání - pokud se nevyplňují údaje v záložce "Průběh cesty", musíte řádek vložit ručně a také sami vyčíslit výši částky stravného.

E sc stravne.png

V režimu Editace je dovoleno měnit všechny hodnoty.

  • Krácení - zatrhává se počet "bezplatných jídel" obdržených na služební cestě (S-snídaně, O-oběd, V-večeře). Procenta krácení pro tuzemské stravné jsou nastavena v číselníku Tuzemské stravné a pro zahraniční stravné v rozšiřujících parametrech strav_krac_z* (skupina mzdy - ostatní).
  • Kapesné - zadává se částka. Procento kapesného lze zadat v rozšiřujícím parametru kapesne(sk.9). Pokud je parametr vyplněn, tak se při generování stravného dle průběhu cesty zároveň generuje i kapesné (procento ze sazby stravného). Pro individuální zadání procenta kapesného lze použít tlačítka pod tímto sloupcem.


Paragraf05.png Legislativa 2012 Zákon č. 262/2006Sb. § 163
Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá (dále jen "bezplatné jídlo"), přísluší zaměstnanci stravné snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu

  • 70% stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 35% stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin.
  • 25% stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.


Zahraniční stravné - částka Zákon č. 262/2006Sb. § 170

  • nad 18 hod: plná sazba
  • více než 12 hod a méně nebo rovno 18 hod: 2/3 sazby
  • více než 5 hod a méně nebo rovno 12 hod; a pokud vzniklo právo i na tuzemské stravné: 1/3 sazby
  • více nebo rovno 1 hod a méně nebo rovno 12 hod; a pokud nevzniklo právo na tuzemské stravné: 1/3 sazby
  • méně než 1 hod: nic

Krácení za poskytnutí každého bezplatného jídla až o hodnotu:

  • 70% zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši základní sazby,
  • 35% zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve dvoutřetinové výši základní sazby,
  • 25% zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši základní sazby.


zpět