Zámek: Porovnání verzí

Z Prirucky
Řádek 4: Řádek 4:
Umožňuje uživateli s přístupem k této položce znemožnit editaci údajů ve vybraných agendách. Např. pokud jsou k zamčení vybrány ‚Pracovní poměry‘, potom se toto zamčení vztahuje na všechny záložky a podzáložky v okně pracovních poměrů. Funkčnost je stejná i u ostatních agend.  
Umožňuje uživateli s přístupem k této položce znemožnit editaci údajů ve vybraných agendách. Např. pokud jsou k zamčení vybrány ‚Pracovní poměry‘, potom se toto zamčení vztahuje na všechny záložky a podzáložky v okně pracovních poměrů. Funkčnost je stejná i u ostatních agend.  


Důležité je, že následující '''tři varianty zamykání agend''' se nevztahují na uživatele, který toto zamčení provedl, ten může dále pracovat bez omezení.
Zámek se často využívá v okamžiku po zpracování mezd (kompletní nebo částečné - jedním nebo více uživateli) do okamžiku provedení měsíční závěrky a jeho účelem je to, aby do doby, než bude provedena měsíční závěrka, už data nemohla být měněna.


Nejdříve nastavte v menu Nastavení, rozšiřující parametr '''Zamykani_agend''' (sk.12) z hodnoty
* '''nepoužívat'''
na jednu z hodnot
* '''Ano - použít práva podle uživatelů'''
* '''Ano - použít práva podle rolí'''.


Nejdříve nastavte v menu Nastavení, rozšiřující parametr '''Zamykani_agend''' (sk.12) na hodnotu 'Ano – Použít práva podle uživatelů' a uložte.
Pak můžete provádět zamykání agend.


[[Image:O-zamykani-agend-1.png|400px]]
[[Image:O-zamykani-agend-1.png|400px]]
[[Image:O-zamykani-agend-2.png|300px]]
[[Image:O-zamykani-agend-2.png|300px]]


Zamknout tedy můžete agendu buď úplně (pro všechny uživatele resp. pro všechny role) nebo částečně (zamknout pro některé uživatele resp. role a pro jiné ne). Při úplném zamčení je agenda zamknuta i pro uživatele, který zamknutí prováděl (pokud chce data editovat, musí vejít do této agendy a sám zamčení zrušit). Kliknutí do zatrhávacího pole má tři stavy:


1) '''Zamknutí všech agend pro všechny uživatele''' - v režimu Editace označte (odznačte) zatrhávací pole "nastavit vše" kdy se označí všechny agendy. Nastavení uložte.
* prázdno (nezamknuto)
 
* šedé označení (zamknuto částečně - nutno definovat uživatele resp. role)
2) '''Zamknutí vybraných agend všem uživatelům''' - v režimu Editace označte (odznačte) zatrhávací pole "nastavit vše" a dále odznačte nepotřebné agendy a dejte uložit.
* tmavé označení (zamknuto pro všechny uživatele resp. role)
 
3) '''Zamknutí vybraných agend vybraným uživatelům''' - v režimu Editace označte (odznačte) zatrhávací pole "nastavit vše", odznačte nepotřebné agendy a u těch, které chcete použít, proveďte v zatrhávacím poli dvojklik. Po tomto se vám zobrazí tlačítko "Detaily..." a po jeho použití se zobrazí tabulka uživatelů, které můžete vybrat pro zamčení. Nakonec proveďte uložení.
 
# '''Zamknutí vybraných agend vybraným rolím'''
 
Postupujete stejně jako v bodě 3) s tím rozdílem, že nevybíráte uživatele, ale role. Zmíněný rozšiřující parametr je předtím potřeba mít přepnutý na hodnotu „Role – Použít práva podle rolí“.
 


Po provedení měsíční závěrky se agendy automaticky odemknou. Obsluha tedy nemusí tuto činnost provádět ručně.
Po provedení měsíční závěrky se agendy automaticky odemknou. Obsluha tedy nemusí tuto činnost provádět ručně.

Verze z 3. 5. 2011, 17:06

Menu: Pomůcky – Zámek


Umožňuje uživateli s přístupem k této položce znemožnit editaci údajů ve vybraných agendách. Např. pokud jsou k zamčení vybrány ‚Pracovní poměry‘, potom se toto zamčení vztahuje na všechny záložky a podzáložky v okně pracovních poměrů. Funkčnost je stejná i u ostatních agend.

Zámek se často využívá v okamžiku po zpracování mezd (kompletní nebo částečné - jedním nebo více uživateli) do okamžiku provedení měsíční závěrky a jeho účelem je to, aby do doby, než bude provedena měsíční závěrka, už data nemohla být měněna.

Nejdříve nastavte v menu Nastavení, rozšiřující parametr Zamykani_agend (sk.12) z hodnoty

  • nepoužívat

na jednu z hodnot

  • Ano - použít práva podle uživatelů
  • Ano - použít práva podle rolí.

Pak můžete provádět zamykání agend.

O-zamykani-agend-1.png O-zamykani-agend-2.png

Zamknout tedy můžete agendu buď úplně (pro všechny uživatele resp. pro všechny role) nebo částečně (zamknout pro některé uživatele resp. role a pro jiné ne). Při úplném zamčení je agenda zamknuta i pro uživatele, který zamknutí prováděl (pokud chce data editovat, musí vejít do této agendy a sám zamčení zrušit). Kliknutí do zatrhávacího pole má tři stavy:

  • prázdno (nezamknuto)
  • šedé označení (zamknuto částečně - nutno definovat uživatele resp. role)
  • tmavé označení (zamknuto pro všechny uživatele resp. role)

Po provedení měsíční závěrky se agendy automaticky odemknou. Obsluha tedy nemusí tuto činnost provádět ručně.