Sdílené úložiště: Porovnání verzí

Z Prirucky
(Založena nová stránka: ''Sdílené úložiště'' je souhrn funkcionalit aplikace, umožňující práci s externími soubory (obrázky, potvrzení, dokumenty) vztahující se k zaměstnanci. Je …)
 
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze od stejného uživatele.)
Řádek 31: Řádek 31:


=== Práva na složku ===
=== Práva na složku ===
Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty:
Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům (nebo uživateli '''''EveryOne''''') přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty:
: ''zapisovat'' = ano
: '''Zobrazovat obsah složky = DENY'''
: ''číst'' = ano
: '''Zapisovat = GRANT'''
: ''měnit'' = ano
 
: ''zobrazovat obsah složky'' = ne
<small>Stejného nastavení lze dosáhnout použítím následujících příkazů z příkazového řádku:
Na závěr správnost nastavení otestujte.
: icacls "ADRESAR" /DENY EveryOne:(RD)
: icacls "ADRESAR" /GRANT EveryOne:(W,D)
Nastavení by měl provést správce místního disku, následně je možné pro tento adresář nastavit sdílení s rozsahem práv Read + Write.
</small>
 
Na závěr správnost nastavení otestujte.
 
POZOR: Toto nastavení je '''platné pouze pro operační systém Windows''' (na jiných systémech je potřeba postupovat podle jejich pravidel).
 
Výsledek: Uživatel si tak prostředky operačního systému (např. Průzkumník Windows) nezobrazí obsah dané složky a takto si nemůže soubor otevřít. Ani nezná název souboru, neboť ten je složen z různých identifikátorů včetně data a konkrétního času zkopírování dokumentu na sdílené úložiště.


== Uložení ==
== Uložení ==

Aktuální verze z 26. 3. 2019, 15:51

Sdílené úložiště je souhrn funkcionalit aplikace, umožňující práci s externími soubory (obrázky, potvrzení, dokumenty) vztahující se k zaměstnanci. Je funkční pro některé agendy aplikace desktopové a portálové.

Důvody použití

Důvody použití mohou být například následující. Soubory:

  • nejsou ukládány do databáze a tím nezvětšují velikost databáze
  • nejsou roztříštěny na stanicích uživatelů, ale shromážděny na jednom místě
  • mají unifikovaný název daný aplikací.

Agendy

Následuje seznam agend, kde lze využívat.

Zápis i čtení

Dokument je uložen tak, že název souboru je složen z (úvodních písmen označujících agendu), osobního čísla zaměstnance, čísla pracovního poměru, data a času uložení. Typ souboru (přípona) zůstává původní. Příklad: ZAV_46_20190220_101316.png

Jen čtení

Nastavení

Cesta

Práva na zaměstnance

Práva na zaměstnance jsou nastavována obvyklou cestou, tzn. nemá-li uživatel přístup na zaměstnance, nemá prostřednictvím aplikace (desktopové či portálové) přístup ani na jeho soubory ze sdíleného úložiště.

Práva na složku

Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům (nebo uživateli EveryOne) přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty:

Zobrazovat obsah složky = DENY
Zapisovat = GRANT

Stejného nastavení lze dosáhnout použítím následujících příkazů z příkazového řádku:

icacls "ADRESAR" /DENY EveryOne:(RD)
icacls "ADRESAR" /GRANT EveryOne:(W,D)

Nastavení by měl provést správce místního disku, následně je možné pro tento adresář nastavit sdílení s rozsahem práv Read + Write.

Na závěr správnost nastavení otestujte.

POZOR: Toto nastavení je platné pouze pro operační systém Windows (na jiných systémech je potřeba postupovat podle jejich pravidel).

Výsledek: Uživatel si tak prostředky operačního systému (např. Průzkumník Windows) nezobrazí obsah dané složky a takto si nemůže soubor otevřít. Ani nezná název souboru, neboť ten je složen z různých identifikátorů včetně data a konkrétního času zkopírování dokumentu na sdílené úložiště.

Uložení

Uložení je možno provádět jen prostřednictvím desktopové aplikace.

Zavazky-Priklad1-Zkopirovat na sdilene uloziste.png

Uložení na sdílené úložiště provádějte následovně:

  1. Klikněte na tlačítko "..." a nalezněte cestu k souboru (lokálně uloženému).
  2. Uložit.
  3. Klikněte na tlačítko Zkopírovat na sdílené úložiště.

Zobrazení

Dokument se zobrazí buď po kliku na příslušné tlačítko (např. Otevřít soubor) u desktopové aplikace, nebo po kliku na příslušný odkaz (portálová aplikace)

Odkazy