Sdílené úložiště: Porovnání verzí
(Založena nová stránka: ''Sdílené úložiště'' je souhrn funkcionalit aplikace, umožňující práci s externími soubory (obrázky, potvrzení, dokumenty) vztahující se k zaměstnanci. Je …) |
|||
| (Není zobrazena jedna mezilehlá verze od stejného uživatele.) | |||
| Řádek 31: | Řádek 31: | ||
=== Práva na složku === | === Práva na složku === | ||
Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty: | Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům (nebo uživateli '''''EveryOne''''') přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty: | ||
: ' | : '''Zobrazovat obsah složky = DENY''' | ||
: '''Zapisovat = GRANT''' | |||
: ' | |||
<small>Stejného nastavení lze dosáhnout použítím následujících příkazů z příkazového řádku: | |||
Na závěr správnost nastavení otestujte. | : icacls "ADRESAR" /DENY EveryOne:(RD) | ||
: icacls "ADRESAR" /GRANT EveryOne:(W,D) | |||
Nastavení by měl provést správce místního disku, následně je možné pro tento adresář nastavit sdílení s rozsahem práv Read + Write. | |||
</small> | |||
Na závěr správnost nastavení otestujte. | |||
POZOR: Toto nastavení je '''platné pouze pro operační systém Windows''' (na jiných systémech je potřeba postupovat podle jejich pravidel). | |||
Výsledek: Uživatel si tak prostředky operačního systému (např. Průzkumník Windows) nezobrazí obsah dané složky a takto si nemůže soubor otevřít. Ani nezná název souboru, neboť ten je složen z různých identifikátorů včetně data a konkrétního času zkopírování dokumentu na sdílené úložiště. | |||
== Uložení == | == Uložení == | ||
Aktuální verze z 26. 3. 2019, 15:51
Sdílené úložiště je souhrn funkcionalit aplikace, umožňující práci s externími soubory (obrázky, potvrzení, dokumenty) vztahující se k zaměstnanci. Je funkční pro některé agendy aplikace desktopové a portálové.
Důvody použití
Důvody použití mohou být například následující. Soubory:
- nejsou ukládány do databáze a tím nezvětšují velikost databáze
- nejsou roztříštěny na stanicích uživatelů, ale shromážděny na jednom místě
- mají unifikovaný název daný aplikací.
Agendy
Následuje seznam agend, kde lze využívat.
Zápis i čtení
- Přijaté dokumenty
- ZAV - Závazky
- SKOL - Školící akce - dokumenty
- PRUK - Průkazy (Vzdělávání)
- UCH - Evidence uchazečů - záložka Přijaté dokumenty
- VR - Výběrové řízení - dokumenty
Dokument je uložen tak, že název souboru je složen z (úvodních písmen označujících agendu), osobního čísla zaměstnance, čísla pracovního poměru, data a času uložení. Typ souboru (přípona) zůstává původní. Příklad: ZAV_46_20190220_101316.png
Jen čtení
Nastavení
Cesta
- Dok_SdileneUloz (sk.10) - cesta ke sdílenému úložišti
Práva na zaměstnance
Práva na zaměstnance jsou nastavována obvyklou cestou, tzn. nemá-li uživatel přístup na zaměstnance, nemá prostřednictvím aplikace (desktopové či portálové) přístup ani na jeho soubory ze sdíleného úložiště.
Práva na složku
Je potřeba provést nastavení, aby k dokumentu neměl přístup uživatel, který nemá přístupová práva na zaměstnance, ani způsobem mimo aplikaci, tj. např. prostřednictvím prohlížečů operačního systému. Toto nastavení proveďte na úrovni práv na složky/soubory v operačním systému (Windows). Všem uživatelům (nebo uživateli EveryOne) přiznejte následující práva ve složce obsahující sdílené dokumenty:
- Zobrazovat obsah složky = DENY
- Zapisovat = GRANT
Stejného nastavení lze dosáhnout použítím následujících příkazů z příkazového řádku:
- icacls "ADRESAR" /DENY EveryOne:(RD)
- icacls "ADRESAR" /GRANT EveryOne:(W,D)
Nastavení by měl provést správce místního disku, následně je možné pro tento adresář nastavit sdílení s rozsahem práv Read + Write.
Na závěr správnost nastavení otestujte.
POZOR: Toto nastavení je platné pouze pro operační systém Windows (na jiných systémech je potřeba postupovat podle jejich pravidel).
Výsledek: Uživatel si tak prostředky operačního systému (např. Průzkumník Windows) nezobrazí obsah dané složky a takto si nemůže soubor otevřít. Ani nezná název souboru, neboť ten je složen z různých identifikátorů včetně data a konkrétního času zkopírování dokumentu na sdílené úložiště.
Uložení
Uložení je možno provádět jen prostřednictvím desktopové aplikace.
Uložení na sdílené úložiště provádějte následovně:
- Klikněte na tlačítko "..." a nalezněte cestu k souboru (lokálně uloženému).
- Uložit.
- Klikněte na tlačítko Zkopírovat na sdílené úložiště.
Zobrazení
Dokument se zobrazí buď po kliku na příslušné tlačítko (např. Otevřít soubor) u desktopové aplikace, nebo po kliku na příslušný odkaz (portálová aplikace)